• Şenlikköy Mah. Florya Cad. No:12A Bodrum Kat BAKIRKÖY/İSTANBUL
  • Tel: +(90) 212 603 08 85
  • Mail: info@capitalsigorta.com.tr

SIKÇA SORULAN SORULAR

Evet. Süre sonunda birikiminizi toplu olarak alabileceğiniz gibi, sigortalının yaşına göre 5 ila 20 yıl arasında sure ile maaş olarak da alabilirsiniz.

Sigorta prim ödemeleri, kredi kartı, banka havalesi, çek veya otomatik ödeme talimatı ile yapılabilir.

Hayat sigortası poliçelerinde, şirketimizin risk kabul esasları çerçevesinde sigorta ettiren, sigortalı ve lehtar değişikliği mümkündür. Bunun için şirketimize aşağıdaki bilgileri içeren bir dilekçe ile başvurulması veya size verilecek ilgili formun doldurulması yeterli olacaktır:

- Poliçe numarası

- Sigorta ettirenin adı soyadı

- Sigorta ettirenin adres bilgileri

- Yeni sigorta ettirenin / sigortalının / lehtarın adı soyadı

- Yeni sigorta ettiren / sigortalı / lehtar için başvuru formunda istenen diğer tüm bilgiler

- Sigorta ettiren / sigortalı / lehtar değişikliği için talep beyanı

- Sigorta ettirenin imzası

- Sigorta ettiren değişikliğinde ayrıca yeni sigorta ettirenin imzası gerekir.

Hayat Sigortaları Genel Şartları’nın C.1 maddesi gereğince;

Bir yıldan uzun süreli hayat sigortalarında sigorta ücretinin veya taksitlere bağlanmış olduğu takdirde herhangi bir taksitinin vadesinde ödenmemesi halinde sigortacı, sigorta ettirenin kendisine bildirmiş olduğu son ikametgâh adresine taahhütlü mektupla veya noter kanalıyla ücret veya taksitin bir ay içinde ödenmesini, aksi takdirde sigortanın feshedilmiş olacağını ihtar eder. Bu sürenin sonunda söz konusu ücret veya taksit ödenmemiş ise sözleşme feshedilmiş olur.

Bir yıl ve daha kısa süreli hayat sigortalarında ise, sigorta ettiren kimse primini veya taksitlere bağlanmış olduğu takdirde herhangi bir taksitini vadesinde ödememesi halinde temerrüde düşer. Ve temerrüt gününü takip eden on beş gün içerisinde dahi sigorta ettiren prim borcunu ödemediği takdirde bu müddetin bitiminden itibaren on beş gün süre ile sigorta teminatı durur. Bu sürenin sonuna kadar prim ödenmediği takdirde sigorta sözleşmesi herhangi bir ihtara gerek kalmadan feshedilmiş olur.

Hayat Sigortaları Genel Şartları’nın C.1 maddesine göre aksine bir sözleşmeyle süre kısaltılmış olmadıkça üç yıl geçmeden sigorta ettiren sigortadan cayar veya taahhüdüne uymazsa poliçe iptal edilir ve verdiği primi veya bedeli sigortacıdan talep edemez.

İştira hakkının kazanılmasından sonra;

- Poliçe sahibi, herhangi bir nedenle primlerini ödeyemez hale geldiği taktirde; prim ödemesinden muaf duruma gelir.

- Tenzil süresi içinde gerçekleşebilecek vefat durumunda sadece kar paylı birikim ödenir, yani vefat teminatı devreden çıkar.

- Poliçe sahibi, eksik döneme ait prim borçlarını ödemek ve gerekli tıbbi tetkikleri yaptırmak kaydıyla risk kabul şartları çerçevesinde poliçesini tekrar yürürlüğe alabilir.

İştira hakkının kazanılmasından sonra;

- Poliçenin kar paylı birikiminin % 95'i (07.10.2001 ve sonrası başlangıçlı poliçelerde %80) kadar kredi kullanılabilmektedir.

- Alınan kredi, bir yıl sonra bir defada geri ödenebilir ya da yıllık faizi ödenerek vadesi uzatılabilir.

- İkraz dönemi boyunca poliçe toplam birikim üzerinden kar payı almaya devam eder.

- Prim ödemeleri devam edeceği için Vefat Teminatı devam eder.

Hayat Sigortaları Genel Şartları’na göre, aksine bir sözleşmeyle kısaltılmış olmadıkça, poliçenin üçüncü yılını doldurması ve üç yıllık primin ödenmesi koşuluyla, poliçe sahibi poliçesini sonlandırabilir. Bu işleme iştira adı verilmektedir. İştira halinde, mevcut kar paylı birikim, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi kesintisi yapıldıktan sonra poliçe sahibine ödenir.

Bununla birlikte, birikimli hayat sigortası uzun süreli bir yatırım aracı olup, birikimler yıllar geçtikçe büyüyerek tatmin edici değerlere ulaşır. Tatmin edici bir birikim elde edebilmek için en az 15 yıl sigortalı kalınması önerilir.

Hayat Sigortalarına ilişkin mevcut vergi mevzuatı, primlerin ödenmesi ve sistemden ayrılma aşamalarına ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Söz konusu aşamalarda çeşitli avantajlar tanıyan ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan vergi düzenlemeleri, 07.10.2001’den sonra düzenlenen poliçeler için özetle şöyledir:

Primlerin Ödenmesi

Kanunun 63. ve 89. maddelerine göre hayat sigortaları için ödenen primler, brüt ücretin veya beyan edilen gelirin %5’ini ve yıllık olarak brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla Gelir Vergisi matrahından indirilebilmektedir. Bu düzenleme, vergi matrahında yıllık olarak yaklaşık 3.010 YTL indirim sağlamaktadır.

Sistemden Ayrılma

Hayat Sigortalarından ayrılanlara yapılan ödemeler (iştira, vade gelimi), kanunun 75. maddesine göre menkul sermaye iradı olarak kabul edilmekte ve 94. maddeye göre stopaj yoluyla aşağıdaki şekilde vergiye tabi tutulmaktadır:

Zorunlu bir neden olmaksızın 10 yıl prim ödemeden ayrılanlar için ödemelerin tümü gelir vergisine tabi olup, stopaj oranı %15’tir.

Kanunda belirtilen zorunlu nedenlerle (vefat, maluliyet, tasfiye v.b.) veya 10 yıl süreyle prim ödedikten sonra ayrılanlar için mükerrer 21. maddeye göre ödemelerin %10’u gelir vergisinden müstesna olup kalan tutardan %10 oranında stopaj kesintisi yapılacaktır.

Buna göre, en az 10 yıl prim ödemek ek vergi avantajı sağlamaktadır.

Hayat sigortaları, aşağıda sıralanan mevzuat ile düzenlenmiştir:

- Türk Ticaret Kanunu (Md.1263–1338)

- Sigorta Murakabe Kanunu

- Borçlar Kanunu

- Medeni Kanun

- Hayat Sigortaları Yönetmeliği

- Hayat Sigortaları Genel Şartları

Söz konusu mevzuata göre:

- Sigortalıların biriken bütün hakları (Kar Paylı Birikimi) devletin denetim ve güvencesi altındadır.

- Sigortalıların kar payı ile meydana gelen fonlarının hesaplama esasları, yatırımların tür ve tutarları Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile ona bağlı Sigorta Denetleme Kurulu Başkanlığı‘nca kontrol edilir.

- Fonlar, bu mercilerin bilgisi dışında hiçbir yerde değerlendirilemez ve üçüncü şahıslara borç olarak verilemez.

- Sigorta şirketinin, poliçelerine enflasyonun altında getiri sağlaması durumunda tüm yeni yatırımları, enflasyona endeksli Hazine kâğıtlarına yönlendirilir.

- Yıllık karpayı oranı, garanti edilen oranların altında kalamaz. Kalır ise, sigorta şirketi aradaki farkı kendisi karşılar.

Hayat sigortaları ve mevzuatı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki kaynaklardan bulabilirsiniz:

- T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı: www.hazine.gov.tr

- Sigortacılık Genel Müdürlüğü: www.sigortacilik.gov.tr

- Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği: www.tsrsb.org.tr

Hayat ve Ferdi Kaza sigorta ürünlerimizde, satın alınan poliçenin içeriğine göre aşağıdaki teminatlar yer almaktadır:

- Vefat

- Kaza sonucu vefat

- Kaza sonucu maluliyet

- Hastalık sonucu tam maluliyet

- Kritik hastalıklar

- Kaza sonucu gündelik tazminat

- Kaza sonucu tedavi giderleri

Poliçelerimiz, Hayat Sigortaları Genel Şartları ile Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları’na tabi olup, teminat kapsamı ve istisnalar söz konusu genel şartlarda belirtilmiştir. Genel şartlarda belirtilmeyen veya aksine sözleşme düzenlenebilecek hususlar için poliçeye ait özel şartlar geçerlidir.

HIZLI TEKLİF AL

hizli teklif al

CANLI DESTEK